Wat gebeurd er tijdens de therapie?

Pansage, Portage, persoonlijke begeleiding. Ezelkunsten biedt diverse mogelijkheden en therapieën.

Pansage, Portage, persoonlijke begeleiding. Ezelkunsten biedt diverse mogelijkheden en therapieën.

Ezeltherapie is een manier om je helemaal te ontspannen, rustig te worden en één te zijn met jezelf. Voor alle mensen, met of zonder een beperking, geeft het een enorme rust. Door die rust krijg je ruimte om nieuwe dingen te leren en te ontdekken bij jezelf.
De ezels zijn hele fijne. lieve en vooral volgzame, knuffelige dieren met een hoge aaibaarheidsfactor. Daardoor kun je innig contact met de ezel krijgen. Mensen met een verstandelijke beperking / aandoening reageren wonderlijk goed op deze therapie. Er zal een vriendschap ontstaan tussen mens en dier. Er zijn verschillende vormen, zoals portage en pansage. Naast deze vormen bieden wij ook diverse vormen van spiegelen, zoals met ezels, paarden en honden.

Pansage

We beginnen met de ‘pansage’, dat is het verzorgen van de ezel op een hele ontspannen manier. Lekker aaien, borstelen en kroelen in de ezelvacht. Op deze manier leren jij en de ezel elkaar goed kennen. Er wordt direct contact gemaakt met de ezel, wat  zorgt voor een ultieme ontspanning. Hier kan een innige vriendschap ontstaan tussen mens en ezel. Ook voor ons is dit telkens weer een mooi moment als we deze vriendschap ‘zien ontstaan’.

Portage

Na de pansage kan gekozen worden voor de zogenaamde ‘portage’, ook wel het wiegen op de rug van de ezel en het in verschillende houdingen liggen op de rug van de ezel. Dit geeft een zo groot mogelijke ontspanning.

Persoonlijke begeleiding

Uiteraard krijgt iedereen een persoonlijke begeleiding tijdens de therapie. Bij een portage begeleiden we met 3 medewerkers van Ezelkunsten.

De waargenomen effecten zijn:

  • Kinderen die druk zijn worden rustiger.
  • Men krijgt meer zelfvertrouwen.
  • Zorgt voor een beter gevoel van eigenwaarde.
  • Gespannen spieren komen volledig tot ontspanning.
  • Fysieke klachten nemen af.
  • (in-)Slapen gaat beter.
  • Verbetering van sociale vaardigheden.